Ssaki morskie również cierpią na chorobę dekompresyjną
22 grudnia 2011, 11:22Nowe studium biologów z University of St Andrews pokazuje, że podobnie jak ludzie, ssaki morskie cierpią na chorobę dekompresyjną.
Chinony pomogą przechowywać energię
9 stycznia 2014, 11:44Na Uniwersytecie Harvarda powstał akumulator, który może zmienić sposób przechowywania energii w sieciach energetycznych, umożliwiając szersze rozpowszechnienie technologii słonecznych i wiatrowych. Naukowcy stworzyli akumulator przepływowy, który wykorzystuje powszechnie występujące, niedrogie molekuły organiczne zwane chinonami
Serwerowy Broadwell nie powstanie?
17 lipca 2015, 08:22Intel opóźnił o rok premierę konsumenckich procesorów „Broadwell”, a ich serwerowe wersje mogą nigdy nie powstać. Zwykle Intel rozpoczyna sprzedaż serwerowych wersji swoich procesorów długo po premierze ich wersji konsumenckich. Znaczne opóźnienie spowodowane jest koniecznością przeprowadzenia odpowiednich testów przez Intela i producentów serwerów.
Wiosną więcej energii ze źródeł odnawialnych niż z EA
11 lipca 2017, 09:05US Energy Information Administration (EIA) poinformowała, że w marcu i kwietniu produkcja energii odnawialnej z dużych instalacji przewyższyła, po raz pierwszy od lipca 1984 roku, produkcję energii z elektrowni atomowych. Z opublikowanego przez EIA raportu dowiadujemy się, że za taki san rzeczy odpowiada rekordowo wysoka produkcja energii słonecznej i wiatrowej oraz wzrost produkcji z hydroelektrowni, spowodowany wysokimi opadami w zimie na zachodzie kraju.
Zdrowy niskokaloryczny zastępnik masła składa się głównie z wody
21 sierpnia 2019, 09:29Naukowcy z Uniwersytetu Cornella uzyskali niskokaloryczne smarowidło do chleba, które składa się głównie z wody. Amerykanie zaproponowali nowy proces emulgowania dużych ilości wody z odrobiną oleju roślinnego i tłuszczu mlecznego. W zamierzeniu całość miała przypominać masło, zawierając przy tym tylko 1/4 kalorii oryginału.
Jak smakują i pachną prażone owady? Studenci z UPWr badają jedzenie przyszłości
2 sierpnia 2021, 11:31Studenci z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr) zbadają zapach i wartość odżywczą owadów po obróbce termicznej. Ich celem jest wskazanie tych, które są pożywne i dodatkowo dobrze pachną. Ważnym elementem projektu ma być wyznaczenie optymalnej temperatury prażenia owadów. Opiekunką grupy jest dr Anna Żołnierczyk, która owadami jako pokarmem przyszłości zajmuje się od 6 lat.
Rok ziemniaka
28 grudnia 2007, 11:39Organizacja Narodów Zjednoczonych już przed 3 laty zadecydowała, że 2008 rok ma być Międzynarodowym Rokiem Ziemniaka. Oficjalnie zainaugurowano go 18 października w Nowym Jorku.
Oszczędny routing
18 sierpnia 2009, 10:41Badacze z MIT-u i Carnegie Mellon uważają, że przedsiębiorstwa mogą zaoszczędzić nawet 40% kosztów energii, jeśli tylko będą na bieżąco monitorowały jej ceny i przetwarzały dane tam, gdzie jest ona najtańsza.
Pracują nad magnesami przyszłości
21 stycznia 2011, 12:59Chińskie próby szantażowania świata ograniczeniami dostaw metali ziem rzadkich doprowadziły nie tylko do zapowiedzi uruchomienia ich wydobycia w USA i Australii. Zwiększyły również zainteresowanie badaniami, których celem jest zmniejszenie wykorzystywania tego typu metali w produkcji.
Recykling metali ziem rzadkich
29 października 2012, 10:56W należącym do amerykańskiego Departamentu Energii Ames Laboratory trwają prace nad technologią recyklingu metali ziem rzadkich. Naukowcy starają się odzyskać neodym z magnesów. Wstępne wyniki są bardzo zachęcające